Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.1-2 din 2022  
         
  Articol:   «VERSO UNA NUOVA PENTECOSTE»: CELEBRARE INSIEME NEL 2025, LA MEMORIA DEL PRIMO CONCILIO DI NICEA (325), FACENDO DIVENTARE QUESTA RICORRENZA COMUNE A TUTTI I CRISTIANI UN EVENTO DI UNIVERSALITÀ E INCLUSIONE / „SPRE NOI RUSALII”: SĂ CELEBRĂM ÎMPREUNĂ ÎN 2025, AMINTIREA PRIMULUI CONCILIU DE LA NICEEA (325), FĂCÂND SĂ DEVINĂ ACEASTĂ ANIVERSARE COMUNĂ TUTUROR CREȘTINILOR UN EVENIMENT DE UNIVERSALITATE ȘI INCLUZIUNE.

Autori:  MICHELINA TENACE.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/theol.cath.2022.12

Published Online: 2022-12-30
Published Print: 2022-12-30
pp. 235-252

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT: „Spre noi Rusalii”: să celebrăm împreună în 2025, amintirea primului Conciliu de la Niceea (325), făcând să devină această aniversare comună tuturor creștinilor un eveniment de universalitate și incluziune. „Spre noi Rusalii”! Articolul reia cuvintele Papei Francisc rostite în timpul vizitei sale în România și dezvoltă o ipoteză: celebrarea în anul 2025 a celui de-al 17-lea centenar al Conciliului de la Niceea (325) ar putea fi o oportunitate pentru ca toți creștinii, catolici, ortodocși și protestanți, să trăiască împreună „noi” Rusalii. Noi, deoarece ar evidenția că unele obstacole din trecut pot fi îndepărtate dacă Spiritul Sfânt este lăsat să lucreze. Articolul abordează problema dogmei homoousios definită la Niceea cu o formulă care se referă la credința în Isus Cristos, dar în același context evidențiază apariția unei practici imperiale care va accentua din ce în ce mai mult diviziunile din biserică (dreptcredincioși și eretici) și din societate (cetățeni și fărădelege). Mentalitatea imperială identificata în tipul de religiozitate al celor doi împărați, Constantin și Teodosiu, persistă de-a lungul secolelor în relația sensibilă ce se stabilește între stat și biserică, această realitate ducând la reproducerea în interiorul bisericii, prin cultura curială, a acelorași dinamici de absolutizare a puterii. Partea finală se oprește asupra Papei Francisc, care le indică creștinilor de azi o altă direcție, aceea a depășiri conflictelor de putere din trecut, și care reamintește necesitatea unei mărturii de fraternitate în profesarea credinței unice în Dumnezeu Tatăl și în Fiul „de aceeași substanță cu Tatăl”, o credință care poate fi mărturisită împreună numai prin puterea Spiritului care generează comuniunea.

Cuvinte-cheie: Rusalii, Sinodul de la Niceea, stat-biserică, unitatea creștinilor.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă